Terug
Studenten Windesheim adviseren klooster Zwolle

Studenten Windesheim adviseren klooster Zwolle

Op 11 januari krijgt een groep studenten van het Honours Programma van de Hogeschool Windesheim de opdracht om scenario’s te ontwerpen voor het Dominicanenklooster Zwolle. De studenten presenteren in het voorjaar hun bevindingen in een ‘kapittel’.

Het Honours Programma gaat over sociale innovatie en is een extraatje voor studenten die zich verder of sneller willen ontwikkelen dan in de reguliere opleiding gebeurt.

De vraag aan de studenten is om een bijdrage te leveren aan de beantwoording van deze vraag van het Dominicanenklooster Zwolle: hoe kunnen we onze kernwaarden in verbinding brengen met de zoektocht naar zingeving van mensen van tussen 25-45 jaar? Hoe verhouden de zingevingswensen van de jongere generaties zich tot de kernwaarden van het Dominicanenklooster, en hoe kan door verbinding van beiden een nieuw platform ontstaan?

Bewoners en medewerkers van het klooster vragen de studenten een werkdocument te maken met één of meerdere toekomstscenario’s. De waarden van hun klooster hebben ze de studenten overgebracht aan de hand van de kernbegrippen contemplatie, verbinding en verkondiging.

Jan Laan o.p.

Jan Laan o.p.

Jan Laan o.p., prior van het klooster, schrijft: ‘Wij willen ons als dominicaanse gemeenschap meer verbinden met de wereld van (globaal) 25-45 -jarigen, de generaties van morgen, die de komende decennia de samenleving zullen dragen. Het gaat om een wederzijds zoek- en leerproces. Wat hebben wij elkaar te bieden? Hoe kunnen wij onze kernwaarden met en voor hen gestalte geven?’

De studenten werken tot half mei aan de opdracht. Daarna volgt een ‘kapittel’ waar de studenten voor lokale en eventueel landelijke dominicaanse betrokkenen hun resultaten presenteren en bespreken.

De bijzondere samenwerking van het Dominicanenklooster en de Hogeschool Windesheim past bij de insteek van de Orde, die dit jaar het 800-jarig bestaan viert met tal van activiteiten om met ‘zinzoekers’ in gesprek te komen. ‘Om samen stil te staan bij wat ons draagt, te delen wat ons beweegt en te vieren dat we bestaan’, zo stellen de dominicanen.

Bron: www.dominicanen.nl