Terug
Presentatie bundel in Boekhandel Dominicanen

Presentatie bundel in Boekhandel Dominicanen

Zondag 6 november werd in Boekhandel Dominicanen in Maastricht de bundel Duif en Haan gepresenteerd, resultaat van een schrijversretraite bij broeders dominicanen. Het advies van provinciaal René Dinklo: ‘Geef jezelf geregeld te kennen aan welwillende wildvreemden’.

Yves Petry leest voor uit het titelverhaal 'Duif en haan'.De bundel is het resultaat van een retraite van schrijvers Karin Amatmoekrim, Yannick Dangre, Bregje Hofstede, Yves Petry, Nyk de Vries en Kira Wuck.

Zij kwamen in het voorjaar van 2016 een aantal dagen leven in het Dominicanenklooster van Huissen, en werden begeleid door dominicaan en dichter Henk Jongerius, die in het klooster woont.

Zes individualisten die gewend zijn te kijken, te voelen, te observeren wat er buiten en binnen in hen gebeurt, en dat later te verwoorden. Een beetje zoals Thomas van Aquino in de 13e eeuw de dominicaanse methode omschreef: contemplare et contemplata alliis tradere: aandachtig beschouwen en dat wat je beschouwt delen met anderen.

presentatie-bundel-schrijversretraite-6-nov-2016-5

Het oude altaar van de 13e-eeuwse dominicanenkerk is nu deel van een van de mooiste boekwinkels van Europa, die deze maand tien jaar bestaat.

De schrijvers deden mee aan de gebedstijden aan het begin en het einde van de dag, aten met de communiteit, mediteerden in de Binnenkamer, sliepen in het klooster, spraken verschillende betrokkenen bij de dominicanen en hadden, ieder afzonderlijk, een gesprek met een van de broeders. Tussendoor was er tijd voor verwondering, bewondering, interesse, verveling en ergernis. Zo kregen de schrijvers toegang tot een wereld die ze niet kenden.

René Dinklo o.p., met rechts van het Yves Petry en Kira Wuck.

‘Het resultaat mag er wezen’, zei provinciaal René Dinklo bij de presentatie. ‘Drie van de schrijvers schreven een vertelling, de drie anderen maakten een beschouwing van hun ervaringen. Wij zijn hen dankbaar voor de open, invoelende en intelligente manier waarop ze kennis hebben willen maken met de dominicanen.’

presentatie-bundel-schrijversretraite-6-nov-2016-3

‘In hun verhalen laten ze zichzelf zien, inclusief hun vooroordelen, verwachtingen en teleurstellingen, én houden ze ons een spiegel voor. In die spiegel zien wij op onze beurt iets van onze kracht en onze zwakte. Van beide zijn we ons lang niet altijd bewust, terwijl dat wel is wat wij aan onze samenleving bij te dragen hebben.’

‘Je zou het alle mensen aanraden die iets willen zeggen over de waarheid van ons leven en samenleven: geef jezelf geregeld te kennen aan welwillende wildvreemden. Het gebeurt telkens weer dat de mensen aan wie je zo graag iets wilt overdragen jou misschien nog wel meer raken en beïnvloeden dan andersom. Dat houdt je bij de les: dat het leven niet om ons draait, maar wij om het leven.’

presentatie-bundel-schrijversretraite-6-nov-2016-7

Natuurlijk werd er geproost met het jubileumbier Zondag.

NB: de bundel is voor leden van de dominicaanse familie gratis en wordt verspreid via de diverse geledingen. Het boekje zal ook verkrijgbaar zijn bij de verschillende dominicaanse centra in het land.

Voor betaald bestellen (à € 7,95) klik hier

Zie ook: ‘Cynisme is een hardnekkige vorm van luiheid’

Foto’s: Marijn Lansbergen