Leven met Dominicus

omslag leven met dominicusDit boekje bespreekt zeven kenmerken die bij de dominicaanse levenshouding horen: beweeglijkheid, nieuwsgierigheid, overgave, democratie, mystiek, compassie en waarachtigheid. Deze worden beschreven aan de hand van verhalen van volgelingen van Dominicus, van vroeger en van nu.

Van Dominicus de Guzman (1170‐1221) zijn nauwelijks teksten bewaard gebleven. Bovendien wordt hij door tijdgenoten omschreven als een vriendelijke, attente en consequente man, met een goed gevoel voor organiseren. Niet bepaald een charismatisch leider dus.

Toch groeide de Orde van de Predikers – beter bekend als de dominicanen – al tijdens het leven van Dominicus uit tot een grote religieuze beweging. Deze zou tal van grootheden voortbrengen, zoals Thomas van Aquino, Meister Eckhart, Bartolomée de las Casas, Catharina van Siena, Martin de Porres en, in onze tijd, Edward Schillebeeckx.

Leven met Dominicus bespreekt zeven kenmerken die bij de dominicaanse levenshouding horen en laat zien hoe mensen van toen en van nu geïnspireerd worden door die onopvallende Spaanse priester, die met zijn levenshouding een opvallend spoor achterliet.

Klik hier voor een fragment: Met Dominicus de kroeg in.

*

Uitverkocht – alleen nog te verkrijgen via het provincialaat van de dominicanen