Terug
James MacMillan verovert Zwolle

James MacMillan verovert Zwolle

Het bezoek van de Schotse componist en lekendominicaan Sir James MacMillan aan Zwolle, afgelopen weekend, werd een groot succes met masterclasses, een concert, een viering en een publiek interview. Het festival vond plaats vanwege het 800-jarig bestaan van de Orde der Predikers.

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Vrijdag 11 november leidde James MacMillan diverse enthousiast ontvangen workshops in het conservatorium van Zwolle. Zaterdag 12 november waren er overdag masterclasses met zes koren en ’s avonds een concert met deze koren en zeker 400 belangstellenden in de kerk.

Behalve de koren klonk er ook instrumentale muziek door een klarinettist, een cellist en een pianist en cellist gezamenlijk.

Het slotlied was O dignissima Christi sponsa (o waardige bruid van Christus), een compositie speciaal voor het 800-jarig jubileum van de Orde, dat de Engelse provincie eerder dit jaar vierde in Westminster Cathedral in Londen.

Werd de compositie in Engeland opgevoerd door acht zangers, in Zwolle klonken de stemmen van alle 180 koorzangers, onder leiding van MacMillan zelf. Op de Facebookpagina van de Dominicanenkerk Zwolle is er een stukje van te zien en te horen.

Zondag 13 november was er de gebruikelijke viering in de kerk, waarbij het kyrie en gloria composities waren van James MacMillan.

Ook klonk zijn koorzang Serenity, opgedragen aan de vele (werkloze) alcoholisten in zijn thuisstad Glasgow. De tekst van het lied is van Thomas van Aquino. De uitvoering van het Zwolse Aquinokoor was zo sterk dat velen ontroerd waren.

Na afloop van de viering was er een soort College Tour, waarbij MacMillan geïnterviewd werd door Frans van Oosten en aanwezigen vragen konden stellen. Daaruit bleek onder meer dat hij er bewust voor kiest om niet altijd met professionals te werken, maar ook met amateurkoren en amateurmuzikanten, omdat hij wil voorkomen dat zijn muziek te elitair is.

Musica Vocalis zingt Ave Maria Stella, onder leiding van Raghna Wissink.

Musica Vocalis zingt Ave Maria Stella, onder leiding van Raghna Wissink.

Foto’s: Marja ten Berge