Terug
Dominicanen investeren in toekomst

Dominicanen investeren in toekomst

In het dominicanenklooster in Huissen wordt de komende tijd geïnvesteerd in een extra gang voor de communiteit vanwege de komst van jongere broeders, en in een nieuw gebouw voor het bezinningscentrum. Dat besloot onlangs het consilie (bestuur) van de broeders.

Afgelopen jaar koos het tussentijds kapittel van de broeders voor Huissen als het vormingshuis van de provincie. Nu er sinds enkele jaren weer jongere mannen intreden werd dat nodig. Het bestuur heeft nu ingestemd met het plan om een gang van het klooster bij de communiteit te betrekken en te verbouwen tot kamers voor de medebroeders die er komen wonen.

Daardoor moet echter het bezinningscentrum Dominicanenklooster, dat jaarlijks 20.000 gasten krijgt, ruimte inleveren. Om toch meerdere groepen te kunnen huisvesten is nu tevens besloten om het gebouw van de voormalige werkplaats, fruitkelder en fietsenberging, dat los van het klooster staat, af te breken. De stalen balken in dat gebouw zijn sterk aan het roesten en het geheel staat feitelijk op instorten.

Onder de pannen.

Onder de pannen.

Momenteel wordt gewerkt aan tekeningen voor een nieuw gebouw, dat tegen dat van jongerenhuis Onder de Pannen aan komt te staan, in dezelfde richting als de voorgevel van het klooster, de kapel en Onder de Pannen. In dit nieuwe gebouw komen een keuken en twee zalen voor stiltegroepen. Er komt ook een invalidelift en een slaapkamer voor mensen met een handicap, eenpersoonskamers voor gasten, kantoorruimten en een bergruimte voor tuinspullen.

Als de tekeningen klaar zijn kan de bouwvergunning bij de gemeente worden aangevraagd, daarna volgen sloop en nieuwbouw, en ook de verbouw van de gang voor de komende student-broeders. Jan Boks o.p., lid van de communiteit en tevens aannemer, vervult een coördinerende rol.

In vroeger tijden was het klooster in Huissen de plek voor het noviciaat. Na het eerste oriënterende jaar trokken de student-dominicanen dan eerst naar Zwolle voor de filosofiestudie, en daarna naar Nijmegen (het Albertinum) voor theologie. Sinds 2013 werken de Nederlandse dominicanen voor het noviciaat samen met de Engelse broeders.

Momenteel zijn er drie jongere dominicanen die tijdelijk geprofest zijn, twee volgen hun noviciaat en nog eens twee gaan eraan beginnen. De eerste student-broeder is onlangs in het klooster gaan wonen.

*

Klik hier voor de websites van de communiteit en van het bezinningscentrum