Terug
Over dominicanen en martelaren

Over dominicanen en martelaren

Zaterdag vierden enkele tientallen mensen een inspirerende en feestelijke middag in Brielle, waar de heilige dominicaan Jan van Keulen werd herdacht, als een van de martelaren van Gorinchem. Een verslag in woord en beeld.

De pelgrims kwamen in het hete zomerweer met twee bussen vanuit Rotterdam en Voorschoten naar Brielle, en met eigen vervoer. De Jan van Keulenmiddag was een onderdeel van het achtste eeuwfeest van de Orde.

Leo de Jong o.p. hield een inleiding over het jaar 1572, waarin de moord op de martelaren van Gorcum plaatsvond, als een kanteltijd. Hij maakte een vergelijking met het huidige machtsvacuüm in het Midden-Oosten, waarbij allerlei groeperingen elkaar tot de dood bestrijden.

Het jaar 1572 was echter een chaos, waarin bijvoorbeeld de pastoor Jan van Keulen gevangen genomen en vermoord kon worden omdat hij medepriesters in de gevangenis een hostie wilde brengen.

20160827_Brielle_Dominicanen_©RamonMangold_02

Roy Tepe, beheerder van het museum over de Martelaren in Gorinchem, beschreef de persoon van Johannes van Keulen en liet een groot aantal afbeeldingen zien. De marteldood is vaak geschilderd en daardoor is hij een veel aanbeden martelaar over de hele wereld. In Nederland is hij echter tamelijk onbekend, zelfs in dominicaanse kringen.

20160827_Brielle_Dominicanen_©RamonMangold_04

Na de lezingen volgde de eucharistieviering. Richard Steenvoorde o.p. hield de overweging aan de hand over het gebruik van talenten (Mattheüs 25:14-30) en de eerste brief van Paulus aan de Christenen van Korinthe 1:26-31: ‘Wat in de ogen van de wereld dwaas is, heeft God uitgekozen om de wijzen te beschamen’.

20160827_Brielle_Dominicanen_©RamonMangold_09

Na de eucharistieviering volgde de plechtigheid op het Martelveld en een vrolijke afsluiting.

*

Fotografie: Ramon Mangold.

Klik hier voor de De storm van de kanteltijd 1572 – inleiding Leo de Jong
Klik hier voor de overweging van Richard Steenvoorde

Eerder verscheen:
‘Doe het juiste op het juiste moment’
9 juli: H. Johannes van Keulen en gezellen (1572)