Zeven programma’s op Radio 5

10 juli is de eerste uitzenddatum van zeven radioprogramma’s die de dominicanen maken met Wilfred Kemp, Annemiek Schrijver en Tom Dirks van Zin in Weekend van KRO-NCRV op Radio 5, elke zaterdag en zondag van 18.00u-19.00u.

Elk programma is een mix van reportages, gesprekken en muziek, met een rol voor lekendominicaan en oud-radiomaker Sipke Draisma, een slotpreekje van dominicanes Holkje van der Veer en met bijzondere studiogasten.

Elk programma wordt op de zaterdag erna herhaald. Laatste uitzenddatum: 27 augustus.

‘There is a crack in everything, that’s where the light comes in’, gezongen door Leonard Cohen in ‘Anthem’, is de rode draad in de programma’s. Hoe kijken mensen van nu naar nieuw leven, de samenleving, hun toekomstdromen, vergeving, de levensopdracht, relaties en het levenseinde?

En welke symbolen horen daarbij? Daarvoor gaat verslaggever Maarten Westerveen – die zich ‘een katholiek van niks’ noemt – op onderzoek uit naar de betekenis van de rituelen in de katholieke kerk rond deze levensmomenten.

Te gast zijn theatermaakster Marjolijn van Heemstra (10 juli), voormalig studentenpastor Theo Koster (24 juli), filmmaker Beri Shalmashi (17 juli), filosoof en schooldirecteur Henk Oosterling (31 juli), lid van de Hoge Raad Ybo Buruma (14 augustus), psychiater Dirk de Wachter (7 augustus) en cultureel antropoloog Yvon van der Pijl (21 augustus).

Presentatoren Wilfred Kemp en Annemiek Schrijver

Presentatoren Wilfred Kemp en Annemiek Schrijver

Zr. Holkje van der Veer o.p. besluit elke uitzending met een kleine reflectie op een inzicht van een dominicaanse zinzoeker uit eerdere tijden, zoals Meister Eckhart of Catharina van Siena.

Deze reeks programma’s wordt gemaakt in het kader van het 800-jarig bestaan van de dominicanen. Dit jubileumjaar wordt luister bij gezet door tal van ontmoetingen tussen dominicanen (v/m) en hun traditie, en moderne zinzoekers, op universiteiten, in kroegen en kloosters, en via media.