Vertrouwen en onbehagen

Als ’toetje’ van het 800-jarig bestaan organiseren we op 2 februari in Tilburg lezingen en een gesprek met essayist Bas Heijne en theoloog Erik Borgman over het onbehagen in onze cultuur en inzichten uit acht eeuwen dominicaans oefenen met democratie.

Bas Heijne. Foto Bart Koetsier

Bas Heijne won in december de PC Hooftprijs voor zijn essays. Als geen ander laat hij zien wat de pijnpunten zijn in onze moderne cultuur, zonder daarbij mensen tegen elkaar uit te spelen. Zowel in zijn columns in NRC Handelsblad als in het essay ‘Onbehagen’ (in oktober verschenen) bekommert Heijne zich immers steeds om de vraag: wat zijn we van elkaar?

Op 2 februari spreekt Bas Heijne in Tilburg, samen met prof. Erik Borgman, één van de meest gevraagde theologen in Nederland. Borgman reageert vanuit de traditie van de dominicanen, waar hij lid van is.

Al 800 jaar geleden, midden in de feodale tijd, organiseerden de eerste broeders van deze katholieke kloosterorde zich democratisch. Een experiment waar we in deze roerige tijden wat van kunnen leren.

Erik Borgman. Foto Arjan Broers

Na de analyse van Bas Heijne en de lessen uit een van de bronnen van onze cultuur van Erik Borgman gaan we in gesprek over de vraag: wat is goed voor ons?

Programma:
14.15 zaal open
14.30 welkom
14.40 lezing Bas Heijne
15.20 reactie Erik Borgman
15.45 gesprek o.l.v. Arjan Broers
16.30 einde, borrel en signeren

Plaats:
Dante Gebouw, zaal DZ1, Warandelaan 2, Tilburg.

Wilt u het programma bijwonen? Inschrijven kan tot 30 januari 2017 via het invullen van dit formulier.

Het symposium Vertrouwen & Onbehagen is een samenwerking van Dominicaans Nederland, Tilburg Cobbenhagen Center en Academic Forum.