Lezing over Dominicus en Fra Angelico

Naar aanleiding van het 800-jarig bestaan van de Orde houdt kunsthistoricus Paul Bröker op vrijdagmorgen 28 oktober in Utrecht een lezing over Dominicus in de kunst en kerkgeschiedenis en de dominicanen Fra Angelico en Savonarola.

De aankondiging van de geboorte van Christus door Fra Angelico, te vinden in een cel van het voormalige dominicanenklooster te Florence.

De aankondiging van de geboorte van Christus door Fra Angelico, te vinden in een cel van het voormalige dominicanenklooster te Florence.

Dominicus is een historische figuur. Toch zijn het veelal legenden die zijn beeld in de kunst bepalen: de verschijning van Maria die hem de rozenkrans geeft; zijn ontmoeting met Franciscus en het verhaal van de koopman die niet geloofde dat de hostie was veranderd in het lichaam van Jezus… zijn ezel echter wel!

Ook al gaat het niet altijd om historische feiten, de legenden zijn wel erg betekenisvol en spelen zich af tegen de achtergrond van wat Dominicus verkondigt.

De voorstellingen van de dominicaan Fra Angelico in het roemruchte San Marco klooster in Florence zijn wereldberoemd. In de cellen van de monniken schilderde hij meer dan veertig fresco’s met afbeeldingen uit het leven van Jezus. Op veel van de voorstellingen komt Dominicus voor. Hij overweegt de lijdensmomenten uit het leven van Jezus. De monniken worden opgeroepen in hun meditatie hetzelfde te doen.

Lezing door drs. Paul Bröker
in cultureel centrum Podium Oost
Oudwijkerdwarsstraat 148
3581 LJ Utrecht
tel. 030 258 19 94

Vrijdag 28 oktober, 10.15-12.15 u

Klik hier voor aanmelding

prijs: € 20,- (incl. alle dia’s op uw usb-stick)

Zie www.kunstgeschiedenis-helikon.nl

*

Achtergrond: 
Girolamo Savonarola (1452-1498)
Fra Angelico (1395-1455)
Dominicus: Een blonde, rustige Spanjaard