Dominicanen in Waanders in de Broeren

Op vrijdagavond 16 december wordt in boekwinkel Waanders in de Broeren in Zwolle aandacht besteed aan het 800-jarig bestaan van de dominicanen en hun geschiedenis in Zwolle.

Waanders in de Broeren in Zwolle is gevestigd in een voormalige dominicanenkerk.

Waanders in de Broeren in Zwolle is gevestigd in een voormalige dominicanenkerk.

De geschiedenis van de dominicanen in Zwolle is een tweeluik dat in Zwolle nog altijd te zien en te bewonderen is. Het eerste luik toont het oude Broerencomplex, gesticht in 1465 en in 1566 weer verlaten vanwege de naderende beeldenstorm.

Arie Slob

Arie Slob

Het complex, met de Broerenkerk als centrum, is nog altijd van betekenis. Arie Slob, directeur van het Historisch Centrum Overijssel, houdt tijdens de avond van de lezing een inleiding over de oude Broeren.

Het tweede luik toont het grote opleidingsklooster aan het begin van Assendorp, waar kerk en klooster een prominente plek hebben in het straatbeeld.

Het complex werd gebouwd nadat de dominicanen in 1899 terugkeerden naar Zwolle. Vanuit het huidige klooster zullen prior Jan Laan o.p. en Jan Groot, pastor en theoloog, aanwezig zijn om nader in te gaan op de geschiedenis van het klooster, de huidige betekenis van kerk en klooster en de toekomstperspectieven.

Jan Groot

Jan Groot

De avond zal muzikaal worden begeleid door koorgroep ‘Dominicantus’, onder leiding van René van Breukelen.

Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang om 20.00 uur. Toegang is gratis. Consumpties voor eigen rekening.

Aanmelden voor de lezing van vrijdagavond 16 december 2016 kan via Waanders in de Broeren.