De spirituele rivier van ons Vierstromenland

Dominicaan Leo de Jong vertelt op zondagmorgen 1 mei in Vrijzinnig centrum de Hoeksteen in Voorburg over zijn levenslange fascinatie voor de mystiek van het Vierstromenland van Rijn, Maas, IJssel en Schelde.

Leo de Jong o.p.

Leo de Jong o.p.

Sinds tientallen jaren ben ik geboeid door spiritualiteit en mystiek. Ik heb er altijd naar verlangd om die moeilijke begrippen en wat ermee bedoeld wordt, toegankelijk te maken voor ‘gewone mensen’- wat die laatste term dan ook mag betekenen. Ik noemde dat: het werken aan mystiek-op-straatniveau. In dit proces kwam ik in aanraking met allerlei thema’s, en dit gebeurde vaak vrij toevallig, want als reactie op een vraag, of op iets, dat ik las.

Ik zei het al: de woorden spiritualiteit en mystiek klinken vaak erg zweverig. Toch is dat in werkelijkheid niet zo. ‘Spiritualiteit ‘ is: wat – letterlijk – mij of ons bezielt. En in ‘mystiek’ – van het Griekse MUOO, dat ‘Zwijgen. Geen woorden ervoor hebben’, betekent, – gaat het over het besef en het ervaren van het grote Mysterie, dat de kern vormt van elke godsdienst. Het Mysterie, dat wij voor het gemak maar ‘God’ noemen.

Hoe deze Werkelijkheid-voorbij-onze-werkelijkheid te beseffen en te benaderen: daarover gaat het in de mystiek. En er zijn vele leraars en leraressen geweest, ook in onze eigen westerse christelijke cultuur, die op deze Weg gewezen hebben: Hadewych, Beatrijs van Nazareth, Meister Eckhart, Suzo, Tauler, Ruusbroec, Etty Hillesum, Dag Hammarskjold, enz.

Zullen wij eens een kijkje gaan nemen bij die grootse spirituele rivier uit onze eigen christelijke cultuur, die soms heel duidelijk aanwezig is, maar dan weer een tijd lang onder de grond stroomt? Het zal wellicht een eerste kennismaking zijn, maar die rivier heeft mij in ieder geval erg geboeid.

Begeleiding: Leo Raph. A. De Jong o.p.

Locatie: Vrijzinnig centrum de Hoeksteen, Rozenboomlaan 119, 2274 HK Voorburg

Datum: Zondag 1 mei 10.30 uur

Entree: €7,00 Hoeksteenleden en -vrienden €5,00 incl. koffie/thee.