16-19 juni: feestelijk fietssprookje Zwolle-Arnichem

Van 16 tot en met 19 juni voert muziektheater Firma Weijland een bijzonder sprookje op: De verjaardag van de veerman. Het publiek kan per fiets mee, van het Dominicanenklooster in Zwolle via een trekpontje naar Huize Arnichem, het oude buitenverblijf van de dominicanen.

Huize Arnichem

Huize Arnichem

Huize Arnichem

Huize Arnichem in het buurtschap Haerst is in 1925 aangekocht door de orde der Dominicanen en is in het dominicaans kloosterleven van bijzondere betekenis geweest. Jarenlang was dit het buitenverblijf van de toen nog jeugdige fraters en paters waar de vakanties uitbundig werden gevierd.

Twee aan twee wandelend en later al fietsend in hun witte habijten met zwarte mantels van het Dominicanenklooster, door de stad, naar de Agnietenberg. Met de oversteek over de Vecht werd het dagelijkse kloosterritme en de studiediscipline voor enkele weken op de oevers achtergelaten.

Het leven stond in het teken van vrijheid, zon en water. Tijd voor zingen, roeien, zeilen, eigen geschreven revues én de verjaardag van de Veerman.

De makers van Firma Weijland in het Klooster

Firma Weijland – ze speelden ook op de feestdag op 28 mei in Zwolle – firmaweilanden Consorten transformeren deze bijzondere herinneringen en stoere verhalen tot een hedendaags feestelijk fietssprookje: De Verjaardag van de Veerman.

Theatermakers Jack Weijkamp en Lucy Legeland spraken met de broeders, woonden vieringen en lezingen bij en zwierven door het prachtige klooster en de kerk. Zo zetten zij deze bijzondere fietstocht-voorstelling in de steigers.

De Verjaardag van de Veerman

Het publiek is uitgenodigd om de fiets aan de achterkant van het Dominicanenklooster te parkeren. Illustere reisbegeleiders ontvangen u hier op voor  een stille tocht in de wonderlijke wereld van het klooster.

Hierna vertrekt de stoet op de fiets naar het Haersterveer waar de veerman van het trekpontje de gasten feestelijk overzet. Op de oever aan de overkant van de Vecht, in de tuin van Huize Arnichem  is het feest; de verjaardag van de Veerman wordt met aanstekelijke muziek gevierd! Let wel: slechts eens in de vijftig jaar kan dit geschieden!
Jan Kouwen aardappels schillen paters afladen beddengoed

oude poortMarinuskok van Arnichem

Praktische zaken

De voorstelling is zeer geschikt voor iedereen van 12 – 112 jaar die goed ter been is. De tocht duurt om en nabij drie uur. Voor een versnapering wordt gezorgd. Als het voor u niet mogelijk is per fiets te komen dan kunnen wij voor een fiets zorgen.

Indien u graag de voorstelling wilt meemaken – en de fietstocht van een klein half uur naar de Vecht is u wat te veel – dan kunt u per auto van het Dominicanenklooster naar het Haersterveer. Wij zorgen voor een goede routebeschrijving. Wilt u dit aangeven op het inschrijfformulier?

Houdt u verder de weersvoorspellingen in de gaten om uw kleding en schoeisel hierop aan te passen?! Aan de oever van de Vecht zitten we weliswaar ‘tent-overdekt’ maar uw voeten staan lekker in het gras.

Donderdag 16 juni. Aanvang 19.00 uur
Vrijdag 17 juni. Aanvang 20.00 uur
Zaterdag 18 juni. Aanvang 20.00 uur
Zondag 19 juni. Aanvang 14.00 uur
Zondag 19 juni. Aanvang 19.00 uur

Entree: 15 euro

Wees van harte welkom!