Terug
Aboutaleb pleit voor zichtbare religie

Aboutaleb pleit voor zichtbare religie

Religie kun je niet wegpoetsen. Je kunt niet anders dan denken en doen vanuit je inspiratie, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb zaterdag bij zijn toespraak in de monumentale Dominicuskerk ‘het Steiger’ in Rotterdam. ‘Laat het maar zien.’

Nederland is groot geworden met op de christelijke sociale leer geïnspireerde wetgeving, stelde de Rotterdamse burgemeester. ‘Het is belangrijk om te beseffen hoe diep geworteld en hoe belangrijk dit is. We zijn daar te weinig trots op.’

Aboutaleb riep de aanwezigen in de volle Dominicuskerk – die sinds zaterdag rijksmonument is! – op om trots te zijn op hun christelijk geloof in God en om zichtbaar te zijn in de publieke ruimte. ‘Ik vind het oprecht mooi als dominicanen er altijd zo (in habijt) bij zouden lopen, omdat het iets vertelt.’

Dominicuskerk Het Steiger is nu rijksmonument.

De toespraak van Aboutaleb was het hoogtepunt van ruim twee weken festiviteiten vanwege het 800-jarig jubileum van de Orde van de Predikers in Rotterdam, een stad waar de dominicanen bovendien 600 jaar aanwezig zijn.

De populaire burgemeester maakte het delen van verhalen tot het thema van zijn lezing. Rotterdam telt mensen met 170 verschillende nationaliteiten, het is de voorhoede van een snel veranderende samenleving. Dat brengt onzekerheid mee, en dan heeft de overheid ook nog eens een geloofwaardigheidsprobleem. Er is een nieuwe ‘stip op de horizon’ nodig.

20160416_Rotterdam_Dominicanen_©RamonMangold_WEB09

‘We zouden geen integratiebeleid nodig hebben als we nieuwsgieriger zouden zijn naar elkaar’, zei Aboutaleb. Volgens zijn analyse van onze samenleving zorgt de onzekerheid ervoor dat mensen vaak bezig zijn om de welvaart die we hebben te verdedigen en te beschermen.

‘Dit hebben we verheven tot maatschappelijke deugd’, zei Aboutaleb. ‘Maar ik mis hierin een tegengeluid: kunnen we ervaren dat het een voorrecht is om te delen wat je hebt? Delen is een deugd; het is een feest om met anderen te delen.’

‘Nachtburgemeester Jules Deelder zei eens: “De omgeving van de mens is de medemens”. En met die mens moet je de samenleving maken’, zei de dagburgemeester van Rotterdam. ‘Je bent altijd medeverantwoordelijk.’

Overste René Dinklo o.p.

Volgens Aboutaleb zijn we het als samenleving grotendeels eens over de normen, maar hebben we het te weinig over waarden. Daar zijn religies van belang, om te vertellen en verhalen uit te wisselen.

De woorden van de burgemeester werden begroet met groot applaus. Na de toespraak volgde een gesprek over dialoog en ontmoeting – en dat elkaar leren begrijpen niet hetzelfde is als begrip hebben voor kwalijk gedrag.

Directeur Susan Lammers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was aanwezig om namens minister Schippers Dominicuskerk Het Steiger de status van rijksmonument toe te kennen en het daarbij behorende schildje te overhandigen aan het kerkbestuur.

20160416_Rotterdam_Dominicanen_©RamonMangold_WEB04

Het gebouw, dat vlakbij de Markthal en het station Blaak staat, is een van de weinige na de oorlog herbouwde kerken in de Rotterdamse binnenstad. Het ontwerp is van het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger. De bijzondere ramen in de kerk verbeelden de doortocht door de zee, de bevrijding van het joodse volk uit de slavernij (Ex 14).

Bij het bombardement van mei 1940 gingen de dominicanenkerken aan de Hoogstraat en de Van Oldenbarneveltstraat verloren. Na de oorlog is besloten om maar één kerk te herbouwen, deze nieuwe kerk werd op 14 mei 1960 ingewijd door bisschop Jansen, bisschop van Rotterdam.

20160416_Rotterdam_Dominicanen_©RamonMangold_WEB08

De hele bijeenkomst werd muzikaal omlijst door Young Talent Orchestra onder leiding van Mikhail Zemtsov, een gezamenlijk initiatief van Codarts Rotterdam en Hellendaal Muziekinstituut. Jong muziektalent krijgt zo de gelegenheid om op projectbasis in orkestverband samen te spelen.

*

Foto’s Ramon Mangold. Met dank aan Karin Bornhijm o.p. en Theo de Ruiter o.p.