Terug
‘Wat wij doen is eigenlijk compleet maf’

‘Wat wij doen is eigenlijk compleet maf’

Voor het eerst in jaren treden nieuwe Nederlandse kloosterlingen toe tot de orde van de dominicanen. Twee van hen vertellen waarom. (In Dagblad Trouw, 16 april 2016)

Het decor is indrukwekkend. Blackfriars Hall, het huis van dominicanen in Oxford, staat midden tussen al die andere eerbiedwaardige kerken, colleges en bibliotheken. Eruditie gevangen in steen. Hier doet de Engelse elite al eeuwenlang wijsheid op. Als je al geen roeping hebt, zou je die hier wel krijgen.

In de Middeleeuwen studeerden hier al dominicanen uit de Lage Landen en nu maken, na lange tijd, weer twee jonge Nederlandse dominicanen deel uit van de kloostergemeenschap. Stefan Mangnus (41) en Richard Steenvoorde (42) horen bij een nieuwe lichting Nederlandse dominicanen.

Na jaren van schaarste heeft de sterk vergrijsde orde weer aanwas. Maar liefst zeven mannen meldden zich de afgelopen tijd bij de orde met het verlangen dominicaan te worden (één is inmiddels afgevallen). Een ongekende luxe in deze barre tijden van leegloop en kerksluitingen.

“Het doet mij verdriet als ik van vrienden hoor dat hun kerk wordt gesloten”, zegt Richard Steenvoorde. “Wij maken een andere beweging en die is natuurlijk vreemd in die context, het ruikt naar nieuwe verf. En ik weet wel: het is allemaal voorlopig en we weten het allemaal niet, maar we zijn niet de enigen die deze sprong wagen. Als je nou iets van de Heilige Geest wil begrijpen, moet die hier wel aan het werk zijn. Want er is geen logische verklaring. Wat wij doen is eigenlijk compleet maf. En toch moesten we het maar doen.”

Zowel Mangnus als Steenvoorde hebben al hun zogeheten tijdelijke professie gedaan, de eerste stap op weg naar de definitieve intrede. Daarbij beloofden ze in principe alleen gehoorzaamheid, maar ze deden dit wel, zoals Steenvoorde zegt, ‘met de hand op de regel’. En daar staan ook de geloften van armoede en kuisheid in.

Ze kregen drie jaar de tijd om te zien of het leven van de dominicanen echt iets voor hen is. Na deze proefperiode volgt het definitieve jawoord. Ze krijgen hun vorming buiten het zicht, ver van huis, in Oxford.

Klik hier voor de volledige tekst (via Blendle)