Jubileumbier: Zondag

De Orde van de Predikers begon niet in een kerk, maar in een kroeg. Zo’n acht eeuwen geleden kwam de jonge Dominicus in een herberg in Zuid-Frankrijk in gesprek met de waard. Over het leven ging het, en over waar ze in geloofden.

Het moet een pittig gesprek zijn geweest, want het duurde de hele nacht. En het moet een goed gesprek zijn geweest, want ze werden er allebei wijzer van. De waard bekeerde zich, zo vertelt het verhaal, en Dominicus begon te werken aan de Orde der Predikers, die in 1216 officieel werd opgericht.

800 jaar dominicanen is voor de Nederlandse broeders en zusters reden om met allerlei mensen in gesprek te gaan. We willen stilstaan bij het leven, met elkaar delen waar we in geloven, en vieren dat we bestaan. Dat doen we in kerken en kloosters, op universiteiten en moderne media, én in de kroeg met een fris blond biertje, dat letterlijk gebrouwen is in de Hemel.

Zondag. Om stil te staan

zondag_bierglasAlsmaar werken, rennen en draven: dat is niet goed voor een mens. We hebben momenten nodig van vertraging. Om uit te rusten, maar ook om stil te staan bij langzame vragen. Wie ben ik? Wie zijn wij? Wat voedt me? Wat heb ik ons te bieden?

Eeuwenlang was daar de zondag voor bedoeld. Dat is niet meer zo, maar er blijft iets van zondag nodig: momenten om stil te staan, te delen en te vieren.

Zondag. Om te delen

Op de viltjes bij dit bier staan vragen, die je in jezelf kunt overwegen en met anderen kunt bespreken. De vragen zijn al oud, veelal gesteld door mensen die eeuwen geleden hun weg door het leven zochten, binnen de Orde der Predikers.

Zondag. Om te vieren

Wie af en toe stilstaat bij het leven en dat deelt – zeker als dat met een goed gesprek in de kroeg gebeurt – kan haast niet anders dan dankbaarheid voelen. Meister Eckhart, een dominicaan uit de 14 eeuw, schreef: ‘Als het enige gebed dat je ooit bidt Dank u is’, dan is dat genoeg’.

Dominicaan Jozef Essing in gesprek met Groningse studenten, op 3 juli 2016.